Mossos d’esquadra

[Listening: Acdc – Hard as a rock]

Ara q han passat uns dies des que els medis van fer especial ressò de les últimes noticies sobre els mossos d’esquadra, em sembla q ja és moment de fer un recopilatori d’algunes aparicions del cos en l’opinió pública i, de passada, intentar breument pensar si hi ha alguna cosa més q no només una onada de sensacionalisme oportunista.

Aqui doncs el recopilatori, i un breu resum de cada noticia (sé­, esbiaixat, és inevitable)_

 • Pallissa a comissaria dels mossos – Un ví­deo a la comissaria dels mossos de les corts on quatre mossos apallissen un detingut, de forma totalment injustificada i amb una virulència q fa por
 • UNa jove, quan sortia de festa al vespre, es troba una dona vella totalment desorientada (patia alzheimer) i demana als mossos ajuda per portar-la a casa seva. Els mossos se’n burlen d’ella i de la vella. Al final és la jove qui ha de portar la vella a casa la vella deduint on viu i creuant tota Barcelona en taxi (sort q encara hi ha bona gent al món).
 • Els mosso maten un malalt mental. La familia d’un malalt mental (esquizofrènic) demanen ajuda als mossos per a traslladar-lo al psiquiàtric. Els mossos arriben, el malalt està inquiet i violent, i un mosso, al veure el malalt amb un pic de construcció, treu la pistola i se’l carrega.
 • Pallisa en una comissaria. A una noia russa la detenen a la porta del seu domicili, tornant de la seva festa d’aniversari, i surt de comissaria amb 38 hematomes (q no figuren en el reconeixement mèdic previ a comissaria) productes d’una pallissa soferta a comissaria dels mossos.
 • Els mossos fan servir una arma no reglamentaria en una manifestació. En una manifestació okupa, alguns mossos fan servir un ‘punxó’, arma no reglamentaria q no està sotmesa a cap control i q l’agent pot fer servir indiscriminadament. (En la mateixa manifestació a un mosso li trenquen el nas, un okupa, enmig d’una càrrega dels antidisturbis).
 • ‘Cau’ d’un cotxe dels mossos estant detingut i resulta mort. I escric ‘cau’ pq em resulta simplement inversemblant q una persona pugui trencar un vidre d’un cotxe patrulla dels mossos i enfilar-se a sobre el cotxe sense q els agents, q fins a aquest darrer punt no van frenar, no se n’adonessin. Anava amb les manilles posades. Ho sento, no m’ho crec.
 • Multa pre cridar ‘visca la guàrdia civil’ als mossos. Multen a un jove a sabadell per cridar ‘visca la guàrdia civil’, suposadament de forma despectiva, a una patrulla dels mossos d’esquadra. Ni la possible despectivitat de les formes (q, sense q hi hagi cap altre gest el·locuent, és subjectiva) justifica la minva a la llibertat d’expressió (enaltir un altre cos no pot ser considerat en cap cas injuriós).

En fi, q ens trobem q en menys d’un mes els mossos han deixat ben tirada una persona gran q no es podia valdre per si sola a la nit, han acudit al prec d’una família en busca d’ajuda amb el seu fill malalt mental i l’han matat (segurament fruit d’un error. però es q aquest error és molt greu), hi ha varis casos de pallisses a detinguts a les comissaries (q, a sobre, el sindicat de policia defensa i tapa), mor un jove detingut al caure del cotxe patrulla en condicions, com a mí­nim, estranyes, fan servir armes ‘arreglamentaries’, i a sobre es senten ofesos quan algú enalteix la guàrdia civil (el cos q els precedia) davant seu.

Som molts els q diem, des de fa molts anys, q alguna cosa estranya passa amb els mossos. Els q coneixem gent q ha fet les proves i les han suspès, en alguns casos, i aprovat en altres, sabem q l’entrevista personal és ben estranya. És més, al meu entendre, veient els q passen i els q no, observo un patró majoritariament necessari per a ser admés: tenir una personalitat en certs aspectes dèbils. I ho dic això­ directament, a pesar q tinc amics q hi han entrat. Però veig q els q entren a Mollet són els q considero q els hi costarà mantenir un punt de vista propi i independent, mostrant-se forts enfront pressions i decisions difí­cils. En canvi, altres q al meu entendre són persones í­ntegres (en aquest aspecte) i de conviccions, es queden fora.
No sóc cap especialista en psicologia, i estic segur q els professionals de reclutament tindran els seus criteris. únicament dic q després de veure molts casos, entenc q busquen un perfil de persona q al meu criteri no és la millor per tenir després una autoritat (a més de placa i pistola).

Per altra banda, de la mateixa forma, els q coneixem varies persones q han entrat a l’acadèmia, no podem deixar de notar la diferència de personalitat abans i després de l’instrucció. Gent normal, amb les seves coses, però normal al cap i a la fi, amb qui s’hi pot parlar i discutir, tenir criteris diferents i, malgrat tot, seguir tenir bon ambient, et trobes q en alguns casos (molts menys q l’anterior, per sort), surten de mollet sent gent irritable, amb un punt de prepotència insòlit fins llavors, i ens molts casos de recurs violent fàcil.

En fi, sembla q la preocupació amb els mossos, entre la gent, la societat, és manifesta. Veurem si és qüestió només producte de la ressonància en els medis (com la majoria de casos) i la gent se n’oblida al poc temps, o realment la gent està una mica ‘cremada’ i n’esdevé una preocupacié real q porti a un diàleg generalitzat.

Sigui com sigui, jo fa temps q estic prou preocupat. No pot ser q la gent q ens ha de servir i protegir els elegeixin i entrenin/eduquin això­, pq al final el q faran és justament el contrari de servir-nos i protegir-nos.

Poques coses em poden fer més por q una policia q faci just el contrari q servir-nos i protegir-nos.

[Listening: Michael Nyman – The promise]

Anuncis
Comments
One Response to “Mossos d’esquadra”
 1. Marc ha dit:

  Molt bon recopilatori (per desgracia).

  No sé si hauràs vist que hi ha problemes amb la codificació de l’article.

  Salut!
  Marc

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: