Abandonar vs. Claudicar

[Listening: El soroll del ventilador cascat font d’alimentació d’Aeren]

Ahir, tot donant voltes a l’estat (no bo) de la qüestió, em vaig posar a reflexionar sobre la diferencia entre abandonar i claudicar. Al cap d’una estona vaig arribar a una definició per contra-posició. És a dir, una definició dels dos conceptes pel que (jo creia) les diferencia. Vet-ho aquí que a l’un demà (pq ja era al llit en aquell moment) vaig consultar les definicions reglades per cada un dels dos conceptes, i la meva pròpia no hi encaixava del tot. Malgrat tot, la vull compartir aquí. De primer, el que en diu el diccionari (després ja ho espatllaré).

Segons el diccionari d’Institut d’Estudis Catalans:

abandonar

1 v. tr. [LC] Deixar en poder d’algú o d’alguna cosa, a la discreció d’algú. Abandonar els seus béns als creditors. Havien abandonat la nau al vent.
2 intr. pron. [LC] Lliurar-se sense reserva a les inclinacions naturals, a una passió, a un vici, etc. Abandonar-se a la beguda. Abandonar-se a la desesperació. L’orador no pot mai deixar-se anar, abandonar-se.
3 tr. [LC] Renunciar (a una cosa). Abandonar el món. Abandonar una empresa.
4 tr. [LC] Deixar desemparat, deixar vacant o negligit. Abandonaren llurs fills. Abandonar un càrrec. Els pagesos abandonaren les terres. Un jardí abandonat.
5 tr. [LC] Deixar que (una cosa) baixi excessivament de preu.

claudicar

1 1 v. intr. [LC] Abandonar la resistència o l’esforç en una empresa. Ara ja no pots claudicar, has de continuar endavant amb la teva carrera.
1 2 v. intr. [LC] Faltar al deure o als propis principis.
2 intr. [LC] Coixejar

Per la meva banda, es veu de forma diferent. Mentre que abandonar és una acció voluntaria, claudicar és una acció forçada. L’abandó és producte d’una elecció. Es sopessen els pros i contres de mantenir el curs d’uns esdeveniments i es decideix si és millor tallar-ne el progrés. És, per així dir-ho, un moviment tàctic, fruit d’un raonament i mogut per aquest.

En canvi, claudicar és una acció que hom fa sense elecció. Hom claudica quan no li queda més remei, quan ja no hi ha cap manera de seguir fent el que es pretenia. És la vida o la mort, sobreviure a partir de la derrota. No és una decisió que es faci raonadament, no es sopessen cap de les inexistent alternatives. Claudicar és la derrota en sí mateixa, o pitjor.

Crec que la diferència entre abandonar i claudicar es que abandonar es fa per convicció, i claudicar per desesperació.

A més a més, crec q mentre abandonar és una derrota, claudicar és una doble derrota: Quan hom ha de claudicar és que no ha sabut abandonar a temps. Ha perdut fins i tot en el perdre.

[Listening: Una ambulància resposta per un tro llunyà, encara]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: