Eleccions al parlament 2010

[Listening: el club de la mitjanit]

Com que se m’ha fet tard i no em queda gaire temps per acabar el post avui, l’aniré escrivint, publicant i actualitzant alhora. Ho faig així pq sé que si vaig escrivint un esborrany, o bé s’allargarà o es quedarà en projecte (tinc la safata d’esborranys força plena. I com que les eleccions son diumenge, corre pressa!

Del debat d’ahir a TV3, la primera impressió que en vaig treure és que ERC té molt clar que la seva intenció és un govern CiU-ERC. Com li comentava a l’Aureli a l’altre dia, ERC ja ha arribat al punt de tenir boques a alimentar, de forma que després de 7 anys les té col·locades i les vol mantenir així. O sigui q entrar proper govern és primordial. PSC ja ho ha ‘descartat’ (en període electoral), o sigui que aquest cop el seu repte serà marcar el perfil diferenciador respecte a CiU. Si fins ara es desmarcava de CiU (principal hort on cultivar nous votants) pactant amb els socialistes i ressaltant el seu perfil d’esquerres, ara al pactar amb CiU haurà de posar èmfasi en la seva proposta independentista. Tal com ho veig jo, fins ara es tractava de crèixer i, per tant, necessitava distanciar-se de CiU. Ara, donada la situació, si vol mantenir-se (o salvar els mobles), haurà d’anar amb cura de marcar la diferència amb CiU per tal de conservar una identitat tot i compartir govern amb CiU. Tot això, és clar, si es dona el que em sembla q passarà: govern CiU-ERC.

Em centro en ERC pq em sembla que la situació no serà tan de tomb com les enquestes apunten. No crec q ERC perdi TANT, ni que CiU s’acosti tant a l’absoluta. Per altra banda, no tinc clar que el PP arribi a la tercera plaça. Sigui com sigui, crec que si CiU necessita pocs escons per a governar, és possible que arribi a pactes puntuals (entre ells, investidura) amb el PP. Aquest escenari, contant que el PP pot necessitar de CiU a Madrid, encaixaria més del q sembla, i podria fer que CiU s’arrisqués a un segon Majèstic (amb la il·lusió d’evitar les conseqüències del primer). Si, en canvi, necessita més de pocs escons, l’opció de fer govern amb ERC suposo q els encaixaria més. En aquest cas, apostaria per que cultura vagi cap a en Treserras, flamant nou militant d’esquerra.

De Ciutadans poca cosa a dir. Defensa el bilingüisme, però se’ls veu el llautó quan el Rivera comença a parlar en català i a les dos paraules canvia al castellà. Defensen el bilingüisme, però sota la pallassada de canviar d’idioma es veu que el 10% es en català i el 90% en castellà. Aquest és el bilingüisme entès per Ciutadans. El mateix que el PP: m’ha arribat una carta electoral del PP, inicialment en català i castellà. Però si t’hi fixes, es veuen dos detalls: el títol, capçalera, etc. està en castellà. I, si contes, 145 paraules són en castellà i 28 en català. Bilingüisme pur i dur, vaja.

D’iniciativa poc a dir. En Herrera va estar força bé, estant només una mica fluix a la recta final del debat. És una llàstima que ICeV es tanqui tant en el radicalisme en temes com les nuclears, els transgènics, els 80kms/h… Mentre no deixin de fer el talibà snob, a mi que no em busquin.

I d’en Montilla… a part de q mai ha tingut carisma, i a les càmeres menys, està recollint el q va sembrar: muntar merder dins del partit mateix fa que molta de la teva gent es desactivi. I té pinta que hi haurà una davallada important. Doncs mira, no sempre es poden fer equilibris ad eternum. Tard o d’hora t’has de mullar i apostar fort per una via. I em temo q ha fet tard.

Un detall important que ja desenvoluparé quan tingui temps: els programes electorals. Me’ls he baixat i fullejat tots. De moment, amb una llista resumeixo impressions.

Resum ràpid: els partits polítics (o aspirants a ser-ho) petits no tenen un programa electoral amb cara i ulls. Molt simptomàtic :-( (tot i que simplificar tant sigui injust)

[Listening: El xapi ferrer al club de la mitjanit]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: